ORTODONTİ
Dişlerin çene kavsi üzerinde ki düzensiz dizilişlerini ve çenelerin birbiriyle ve kafa kaidesi ile ilgili uyumsuzluklarını düzelten bilim dalıdır.
Ortodontinin amacı; ortodontik anomalinin meydana gelmesini önlemek, meydana gelmiş ortodontik anomaliyi tedavi ederek iyi bir fonksiyon(çiğneme, konuşma), iyi bir estetik ve erişilen durumun kalıcı olmasını sağlamaktır.Ortodontide hedef daima sürekli diş kavsidir.
Ortodontik tedavinin başarısı teşhisin doğru yapılmasına bağlıdır.Her vakada tedaviden önce teşhis ve tedavi için yapılması gereken işlemler şöyledir.
1-Anamnez: Hastanınsoygeçmişi ve özgeçmişi alınır.
2-Fonksiyonel tanı: Alt çenenin açma ve kapamahareketleri, dilin fonksiyonu, dilin konumu, dudakların tonusu, kötü alışkanlıklar, dudak konumları incelenir.
3-Morfolojik tanı: Ortodonik model analizi, ağız içi röntgenleri, sefalometrik film analizleri, el-bilek röntgeni, cephe, profil fotoğrafları alınır.
4-Hastanın problemi özetlenir.
5-Tedavi gerekliliği incelenir.
6-Tedavi hedefi oluşturulur.
7-Tedavi planlaması yapılır.
8-Tedavi araçları saptanır.
9-Prognoz: Tedavi hedeflerine ne ölçüde yaklaşılacağı belirlenir.
10-Pekiştirme tedavisinin süresi ve hangi aygıtlarla yapılacağı planlanır.
KORUYUCU ORTODONTİK TEDAVİ
Ortodontik anomalilerin çok azı kalıtımsal olup pek çoğu sonradan kazanılmış anomalilerdir.Kazanılmış anomaliler içersinde en büyük yeri, diş çürüğü nedeniyle süt dişlerinde mesio-distal yönde( dişin sağı ve solu diye de tabir edebiliriz) meydana gelen madde kayıpları ve erken süt dişi çekimine bağlı olarak meydana gelen yer darlıklarını gösterebiliriz.
Koruyucu tedavinin temelini çürük profilaksisi dediğimiz uygulamalar oluşturur. Bunlar;
a-Diş fırçalama alışkanlığının çok küçük yaşlarda kazandırılması,
b-Süt dişlerine flour uygulaması( lokal olarak dişlere uygulanabildiği gibi sistemik olarak içme sularına, sofra tuzuna, una florun katılması ya da doktorun önerisi ile tablet şeklinde alınması ile de gerçekleştirilebilir.)
c-Süt dişlerinde çürük oluştuğunda da derhal dolgularının yaptırılması,
d-Erken çekilmek zorunda kalınan süt dişlerinin yerlerine yer tutucuların yapılması,
e-Kötü alışkanlıklara bağlı( parmak emme, uzun süre yalancı emzik kullanımı,tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar ) gelişim bozukluğuna bağlı ortodontik anomalinin oluşmasını engellemek için bu alışkanlıkların mümkün olduğu kadar erken terk edilmesini sağlamak,
f-Süt dişlerinde özellikle süt kaninlerinde görülen erken temas noktalarının möllenerek ortadan kaldırılması, gerekiyorsa direct veya indirecttraclerin yapılması, bu sayede varsa ön çapraz veya yan çapraz kapanışların önlenmesi de koruyucu ortodontiktedavidir.Bu yaklaşım fonksiyonel çene ortopedisinin de konusudur.
Comments are closed.